Een ingroeiende teennagel komt meestal voor bij de nagel van de grote teen, die zich in de zijkanten van de nagelwal duwt. Dit kan ook bij meerdere nagels het geval zijn. Het kan gewoon pech zijn dat u getroffen wordt door een ingroeiende nagel, maar het kan ook een aantal oorzaken hebben o.a.:
-Verkeerde schoenen (te smal of te kort)
-Verkeerd knippen van de nagel (te kort en/of ronde hoekjes)
-Afwijkende vorm van de nagel (kan u zelf niets aan doen)
-Zweetvoeten (met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal)
-Trauma (klap of stoot door bijvoorbeeld een sportactiviteit)
-Afwijkende stand van de voet (bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet)

Tip:
-Bezuinig niet op goede schoenen en koop ze vooral niet te klein. Dit kan nadelig zijn voor uw voeten en bijdragen tot het ingroeien van uw nagels
-Peuter niet aan uw teennagels. Hierdoor loop je meer kans dat ze rond afscheuren en daardoor sneller ingroeien
Als er eenmaal een ingroeiende teennagel is geweest, is de kans op een herhaling vele malen groter. Een ingroeiende teennagel kan ook gaan ontsteken en gaan lijden tot een pijnlijke opgezwollen teen.

Behandeling:
Een ingroeiende nagel kan meestal door een pedicure goed behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel drukvrij gemaakt. Als de oorzaak van een ingroeiende nagel een bolle nagel is, dan kan dat verholpen worden door het aanbrengen van een nagelbeugel , zodat de vorm van de nagel wordt gecorrigeerd. Als u tijdig bij een pedicure bent kan door middel van een nagelbeugel een pijnlijke chirurgische ingreep voorkomen worden. Bij een ontstoken nagel kan en mag de pedicure niets doen zonder toestemming van de huisarts.

Wat kan u in samenwerking met de pedicure verder doen?
Nadat de pedicure de nagel drukvrij heeft gelegd is het belangrijk dat u daarna zelf uw zere teen goed in de gaten houden. Als er pijn en/of roodheid ontstaat is het nodig dat u tweemaal per dag een voetbad neemt met een oplossing van zeezout (drogist of reformwinkel) van maximaal 10 minuten per keer. Daarnaast brengt u een aantal keren per dag een druppeltje ontsmettingsmiddel (bijvoorbeeld Sterilon) aan in de nagelwal. Hiermee voorkomt u dat de ontsteking zich opnieuw de kop opsteekt.

Let op!
Loop niet te lang door met klachten. De kans is dan groot dat de nagel(s) dan gaan ontsteken.