Een likdoorn (ook wel ‘eksteroog’ genoemd in de volksmond) is een vaak een lastig tot pijnlijk plekje, door druk of wrijving op of onder de voet. Het is eelt wat als een puntje naar binnen groeit en wat aan kan voelen of er een steentje in je voet zit te pikken.
Er zijn verschillende mogelijkheden waardoor dit kan ontstaan.
Bijvoorbeeld door:
• Tenen die in een afwijkende stand staan. Klauw-, hamer- of ruitertenen.
• Grieks voettype, waarbij de tweede teen langer is dan de grote teen. De likdoorn komt voor op de teentop van de tweede teen.
• Hallux valgus. Dit is een scheefgroeiende grote teen.
• Door het lopen op te hoge hakken of het dragen van te smalle schoenen.
Er zijn verschillende soorten likdoorns:
-Gewone likdoorn (clavus): pijnlijke verhoorning van de opperhuid door druk en/of wrijving.
• Weke likdoorn (clavus interdigitalis): zit tussen de tenen, meestal de vierde en de vijfde teen, en is zeer pijnlijk omdat er constant druk op staat.
• Vasculaire likdoorn: is pijnlijk doordat er bloedvaatjes mee zijn “gegroeid”. Kunnen moeilijk worden weggesneden en worden meestal behandeld met een chemische pakking.
• Neurovasculaire likdoorn: hetzelfde als de vasculaire likdoorn, alleen zijn er ook zenuwuiteinden bij. Deze likdoorn is hypergevoelig en komt meestal voor bij mensen met een gevoelige huid op de teentoppen.
• Zaadlikdoorn: ontstaat zomaar zonder druk en/of wrijving en lijkt op een klein graankorreltje. Deze is niet pijnlijk.
Een ingroeiende teennagel komt meestal voor bij de nagel van de grote teen, die zich in de zijkanten van de nagelwal duwt. Dit kan ook bij meerdere nagels het geval zijn. Het kan gewoon pech zijn dat u getroffen wordt door een ingroeiende nagel, maar het kan ook een aantal oorzaken hebben o.a.:
-Verkeerde schoenen (te smal of te kort)
-Verkeerd knippen van de nagel (te kort en/of ronde hoekjes)
-Afwijkende vorm van de nagel (kan u zelf niets aan doen)
-Zweetvoeten (met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal)
-Trauma (klap of stoot door bijvoorbeeld een sportactiviteit)
-Afwijkende stand van de voet (bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet)
Tip:
-Bezuinig niet op goede schoenen en koop ze vooral niet te klein. Dit kan nadelig zijn voor uw voeten en bijdragen tot het ingroeien van uw nagels
-Peuter niet aan uw teennagels. Hierdoor loop je meer kans dat ze rond afscheuren en daardoor sneller ingroeien
Als er eenmaal een ingroeiende teennagel is geweest, is de kans op een herhaling vele malen groter. Een ingroeiende teennagel kan ook gaan ontsteken en gaan lijden tot een pijnlijke opgezwollen teen.
Behandeling:
Een ingroeiende nagel kan meestal door een pedicure goed behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel drukvrij gemaakt. Als de oorzaak van een ingroeiende nagel een bolle nagel is, dan kan dat verholpen worden door het aanbrengen van een nagelbeugel , zodat de vorm van de nagel wordt gecorrigeerd. Als u tijdig bij een pedicure bent kan door middel van een nagelbeugel een pijnlijke chirurgische ingreep voorkomen worden. Bij een ontstoken nagel kan en mag de pedicure niets doen zonder toestemming van de huisarts.
Wat kan u in samenwerking met de pedicure verder doen?
Nadat de pedicure de nagel drukvrij heeft gelegd is het belangrijk dat u daarna zelf uw zere teen goed in de gaten houden. Als er pijn en/of roodheid ontstaat is het nodig dat u tweemaal per dag een voetbad neemt met een oplossing van zeezout (drogist of reformwinkel) van maximaal 10 minuten per keer. Daarnaast brengt u een aantal keren per dag een druppeltje ontsmettingsmiddel (bijvoorbeeld Sterilon) aan in de nagelwal. Hiermee voorkomt u dat de ontsteking zich opnieuw de kop opsteekt.
Let op!
Loop niet te lang door met klachten. De kans is dan groot dat de nagel(s) dan gaan ontsteken.
Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid. Deze kan ontstaan door een bepaalde druk en/of wrijving van buitenaf. Het is een beschermlaagje dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt, wanneer er ergens meer druk ontstaat dan normaal het geval is. Ze noemen dat verhoornen. Dit kan pijnlijk zijn of branderig aanvoelen. Een oorzaak kan zijn een stand afwijking of verkeerd schoeisel. Meestal komt dit voor onder de bal van de voet, op de teentopjes of kootjes, in de nagelwallen van de grote teen of op de hiel. Dit zijn de plaatsen waar u het meeste druk op zet bij het afwikkelen van de voet.
Behandeling:
Overmatig eelt kan vakkundig verwijderd worden door de pedicure. Zelf zou u eventueel 1 á 2 keer per week een voetbadje kunnen nemen (niet langer dan 10 minuten) en daarna de voeten in kunnen met een speciale voetcréme voor de droge huid.
Kloven ontstaan vaak door uitdroging van de huid, waardoor scheuringen ontstaan in en eeltlaag. Meestal is dat bij temperatuursverandering van het weer, van koud naar warm of andersom. De huid en/of het eelt wordt dan hard en stug en gaat breken. Hierbij kunnen zelfs bloedingen ontstaan en is de kans op ontstekingen groot. Vooral op de momenten van scheuren is het pijnlijk en is er weer enige tijd nodig om helemaal te herstellen.
Behandeling:
Het overmatige eelt kan door de pedicure vakkundig worden weggehaald. Bovendien is het erg belangrijk om iedere avond, maar vooral na het douchen, de kloven goed in te smeren met voetenbalsem, welke speciaal voor kloven en/of een droge huid is. Hiermee houdt u de huid soepel, zodat deze niet meer zo snel zal breken.
Met zweetvoeten wordt meestal bedoeld voeten die een ‘onaangename geur’ verspreiden. De geur ontstaat door luchtjes die door bacteriën en/of schimmels worden geproduceerd. Bacteriën groeien het best op plekjes die vochtig en warm zijn, en waar voldoende voedingstoffen zijn in de vorm van huidschilfers. De voeten zijn dus voor bacteriën de ideale plek.
Maar zweetvoeten kan ook betekenen: voeten die overmatig zweten. De voeten zijn continu helemaal nat van het zweet en vaak ook koud. De huid wordt door de overmatige zweetproductie verweekt en rimpelig.
Preventieve tips om zweetvoeten te voorkomen:
1. Houd u voeten zo droog mogelijk om stinkvoeten te voorkomen
Dankzij slippers of sandalen blijven uw voeten fris en droog. Ook het dragen van schoenen en sokken van ademende materialen zorgt voor droge voeten. Zo helpen natuurproducten (katoen, linnen, zijde, leer, wol e.a.) zweetvoeten te voorkomen. Synthetische stoffen zoals rubber, nylon, lycra, acryl en polyester veroorzaken juist stinkvoeten. Daarnaast dient u uw voeten goed droog te maken na zwemmen, baden en douchen ter voorkoming van stinkvoeten.
2. De juiste voetverzorging kan zweetvoeten helpen voorkomen
Het scrubben, peelen en wassen van je voeten met een antibacterieel middel (povidon-jodium, alcohol , antibacteriële zeep e.a.) zorgt ervoor dat oude bacteriën van je voeten worden verwijderd. Daarnaast worden nieuwe bacteriën niet voorzien van voedsel. Zodoende kan optimale voetverzorging zweetvoeten voorkomen. Helaas werkt hygiënische voetverzorging slechts tijdelijk; nieuwe bacteriën weten de weg naar je voeten namelijk altijd weer te vinden.
3. Houten schoenenspanners ter voorkoming van zweetvoeten
Schoenspanners zijn in principe bedoeld om leren schoenen in model te houden. Schoenenspanners van cederhout of mahoniehout zijn echter ook uitstekend geschikt om vocht aan de binnenkant van uw schoenen te verwijderen. Ceder en mahonie onttrekken namelijk oud zweet aan de schoen door vocht in zich op te nemen. Zodoende kan een setje houten schoenspanners stinkvoeten oftewel zweetvoeten voorkomen.
4. Dagelijks schone sokken aantrekken
Bacteriën nestelen zich maar al te graag in uw vochtige sokken. Ze verdwijnen pas weer nadat u uw sokken heet hebt gewassen. Als u twee dagen op dezelfde sokken loopt, trekt u de tweede dag dus een paar dubieuze bacteriënbommetjes aan. Wissel daarom altijd na iedere dag je sokken.
5. Wissel dagelijks uw schoenen om ter preventie van zweetvoeten
Veel mensen lopen elke dag op dezelfde schoenen. De bacteriën in uw schoenen worden zodoende continu van nieuw vocht, vers voedsel en warmte voorzien. Ze kunnen zich dus aan één stuk door blijven vermenigvuldigen, net als de geur. Wissel dus regelmatig van schoenen (bij voorkeur dagelijks) om stink/zweetvoeten te voorkomen.
6. Was uw sokken heet om zweetvoeten te voorkomen
Bacteriën vermenigvuldigen zich het snelst bij een temperatuur tussen de 30 en 40 graden Celsius. Bacteriën houden dus van behaaglijk warm, maar niet van koud of heet. Wanneer u uw schoenen in een plastic zak stopt en ze een nachtje in de vriezer legt, kunnen bacteriën zich niet langer vermenigvuldigen. Let wel: bacteriën gaan niet dood door kou, uitsluitend door hitte. Bij 75 graden Celsius gaan bacteriën dood; katoenen sneakers kunt u daarom maar beter af en toe heet wassen.
7. Neem regelmatig een voetbad ter voorkoming van zweetvoeten
Een voetbad met zure, samentrekkende & boorzuur- of looizuur-houdende extracten kan helpen om zweetvoeten te voorkomen en te behandelen. Doe etherische oliën in warm water, bijvoorbeeld van eikenschors, dennennaalden, walnootbladeren, zink, salie, tijm, kamille, duizendblad, strobloemen of ice tea.