Huidschimmel aan de voeten wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Meestal begint het tussen de tenen met jeuk en soms een onaangename geur. De plek is wittig en vaak vochtig, soms met kloven of losse velletjes. Het kan zich uitbreiden over de voetzool, zelfs over de hele voet. Op de wat drogere huid doet het zich vaak voor in de vorm van blaasjes, met vervelling als gevolg. Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen. Het passen van schoenen met blote voeten en ook (overmatige) zweetvoeten zijn eveneens risico-factoren. Kennelijk speelt de (verminderde) weerstand van de huid een rol. Dit kan het geval zijn na ziekte of tijdens menstruatie. Dit houdt in dat de PH waarde (zuurgraad) van de huid niet meer ideaal is om schimmels en bacteriën te weren.

Behandeling:
Was uw voeten vooral niet teveel met zeep! Hierdoor wordt de PH-waarde van de huid aangetast en is het voor bacteriën erg gemakkelijk om zich daar te nestelen. Gebruik een anti-voetschimmel crème of spray. Deze kunt u twee maal daags gebruikt worden, tot 14 dagen nadat de aandoening is verdwenen. Verder kunt u een poeder of spray gebruiken om de schoenen te behandelen.
Belangrijk om te weten is dat een onbehandelde voetschimmel uiteindelijk de nagels kan gaan aantasten en er schimmelnagels kunnen ontstaan.