Met zweetvoeten wordt meestal bedoeld voeten die een ‘onaangename geur’ verspreiden. De geur ontstaat door luchtjes die door bacteriën en/of schimmels worden geproduceerd. Bacteriën groeien het best op plekjes die vochtig en warm zijn, en waar voldoende voedingstoffen zijn in de vorm van huidschilfers. De voeten zijn dus voor bacteriën de ideale plek.
Maar zweetvoeten kan ook betekenen: voeten die overmatig zweten. De voeten zijn continu helemaal nat van het zweet en vaak ook koud. De huid wordt door de overmatige zweetproductie verweekt en rimpelig.

Preventieve tips om zweetvoeten te voorkomen:

1. Houd u voeten zo droog mogelijk om stinkvoeten te voorkomen
Dankzij slippers of sandalen blijven uw voeten fris en droog. Ook het dragen van schoenen en sokken van ademende materialen zorgt voor droge voeten. Zo helpen natuurproducten (katoen, linnen, zijde, leer, wol e.a.) zweetvoeten te voorkomen. Synthetische stoffen zoals rubber, nylon, lycra, acryl en polyester veroorzaken juist stinkvoeten. Daarnaast dient u uw voeten goed droog te maken na zwemmen, baden en douchen ter voorkoming van stinkvoeten.

2. De juiste voetverzorging kan zweetvoeten helpen voorkomen
Het scrubben, peelen en wassen van je voeten met een antibacterieel middel (povidon-jodium, alcohol , antibacteriële zeep e.a.) zorgt ervoor dat oude bacteriën van je voeten worden verwijderd. Daarnaast worden nieuwe bacteriën niet voorzien van voedsel. Zodoende kan optimale voetverzorging zweetvoeten voorkomen. Helaas werkt hygiënische voetverzorging slechts tijdelijk; nieuwe bacteriën weten de weg naar je voeten namelijk altijd weer te vinden.

3. Houten schoenenspanners ter voorkoming van zweetvoeten
Schoenspanners zijn in principe bedoeld om leren schoenen in model te houden. Schoenenspanners van cederhout of mahoniehout zijn echter ook uitstekend geschikt om vocht aan de binnenkant van uw schoenen te verwijderen. Ceder en mahonie onttrekken namelijk oud zweet aan de schoen door vocht in zich op te nemen. Zodoende kan een setje houten schoenspanners stinkvoeten oftewel zweetvoeten voorkomen.

4. Dagelijks schone sokken aantrekken
Bacteriën nestelen zich maar al te graag in uw vochtige sokken. Ze verdwijnen pas weer nadat u uw sokken heet hebt gewassen. Als u twee dagen op dezelfde sokken loopt, trekt u de tweede dag dus een paar dubieuze bacteriënbommetjes aan. Wissel daarom altijd na iedere dag je sokken.

5. Wissel dagelijks uw schoenen om ter preventie van zweetvoeten
Veel mensen lopen elke dag op dezelfde schoenen. De bacteriën in uw schoenen worden zodoende continu van nieuw vocht, vers voedsel en warmte voorzien. Ze kunnen zich dus aan één stuk door blijven vermenigvuldigen, net als de geur. Wissel dus regelmatig van schoenen (bij voorkeur dagelijks) om stink/zweetvoeten te voorkomen.

6. Was uw sokken heet om zweetvoeten te voorkomen
Bacteriën vermenigvuldigen zich het snelst bij een temperatuur tussen de 30 en 40 graden Celsius. Bacteriën houden dus van behaaglijk warm, maar niet van koud of heet. Wanneer u uw schoenen in een plastic zak stopt en ze een nachtje in de vriezer legt, kunnen bacteriën zich niet langer vermenigvuldigen. Let wel: bacteriën gaan niet dood door kou, uitsluitend door hitte. Bij 75 graden Celsius gaan bacteriën dood; katoenen sneakers kunt u daarom maar beter af en toe heet wassen.

7. Neem regelmatig een voetbad ter voorkoming van zweetvoeten
Een voetbad met zure, samentrekkende & boorzuur- of looizuur-houdende extracten kan helpen om zweetvoeten te voorkomen en te behandelen. Doe etherische oliën in warm water, bijvoorbeeld van eikenschors, dennennaalden, walnootbladeren, zink, salie, tijm, kamille, duizendblad, strobloemen of ice tea.