Schimmelnagels (ook wel kalknagels genoemd) zijn een van de meest voorkomende voetaandoeningen. Schimmels zitten op iedere huid. Er is sprake van een infectie als de schimmel binnendringt in de huid en zich uitbreidt. Het klinkt raar maar door een te goede hygiëne kun je vatbaarder zijn voor schimmelnagels. Tegenwoordig wassen veel mensen zich dagelijks of regelmatig met zeep, die de PH-waarde van de huid aantast. Door de aantasting van de huid kunnen schimmels en bacteriën gemakkelijker binnendringen. Omdat de voeten vaak het eerste contact hebben met de vloer worden zij makkelijker geinfecteerd.

Kenmerken van schimmelnagels:
-De nagel wordt dikker. Deze neemt toe doordat de lengtegroei van de nagel wordt geremd.
-De kleur van de nagelplaat wordt wit, bruin of geel.
-De nagel wordt vaak broos en brokkelig.
-De nagel krijgt een andere vorm en wordt schilferig.

Het proces begint vaak met de verkleuring van één van de nagels. De nagel kan geel of wit worden. Deze kleur kan later veranderen in geelbruin. Vervolgens wordt de nagel dikker, hobbeliger en brokkelt af. De nagel kan ook gedeeltelijk of geheel loslaten.

Bij schimmelnagels kan er tegelijkertijd ook sprake zijn van voetschimmel. Bij voetschimmel, dat ook wel ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd, kunnen tussen de tenen kloofjes ontstaan die pijnlijk kunnen zijn.

Ontstaan
Onder bepaalde omstandigheden kunnen schimmels zich eenvoudig verspreiden. Bijvoorbeeld in vochtige of beschadigde nagels. Deze schimmels komen overal voor, ook thuis, maar vooral in gemeenschappelijke ruimtes. Bijvoorbeeld in zwembeden, sauna’s of kleedkamers van sportclubs. Door in contact te komen met schimmels kan voetschimmel en / of schimmelnagels ontstaan.
De voetverzorger kan de kalknagel door middel van frezen dunner en glad maken. Het frezen gaat met een nattechniekmotor, en is pijnloos.